A mienk de mégsem

2024.09.19. 15:30

Bánya rekultiváció zajlik, hatályos engedélyek alapján

A Fejér Vármegyéhez tartozó Pusztavámhoz van közel az a bánya, ahová egyesek szerint súlyosan szennyező anyagokat hordanak, rekultivációnak álcázva a tevékenységet. Mint kiderült, ez nem a Márkushegyi bányaüzem, hanem egy másik, és ami a fő, hogy bár itt van Fejérben, mégsem a mi területünk, hanem Oroszlányé.

Palocsai Jenő

Illusztráció!

Fotó: Shutterstock

Pusztavám önkormányzatát többen is megkeresték egy telex.hu-n megjelent cikk miatt. Az akkori írás azt taglalta, hogy a Márkushegyi bánya területére veszélyes, környezetkárosító anyagokat hordanak. A település jegyzőjét mi is megkerestük, és akkor kiderült, hogy nem a korábban emberek százainak munkát adó Márkiushegyről van szó, hanem egy Cica-homok bánya nevű, magánkézben lévő területről.

A terület nem része a pusztavámi közigazgatási területnek, ám ettől függetlenül, a helyi önkormányzat mindent elkövet az ügy tisztázása érdekében, különösen a vízbázis esetleges szennyeződése miatt. Így történt, hogy a település vezetése a „Cica-homok bánya” rekultivációjával kapcsolatosan a környezetvédelmi hatóság válaszának megérkeztéig megkereste az érintett terület tulajdonosát, a Vérteserdő Zrt-t, ahonnan a következő tájékoztatást kapták:

„Az oroszlányi községhatárban található Oroszlány VI. – barnakőszén bánya jelenlegi üzemeltetője a Vértesi Környezetgazdálkodási Kft. (2840 Oroszlány, 0210 hrsz.), mely gazdasági társaság hatályos engedélyek alapján végzi tevékenységét. A Vértesi Környezetgazdálkodási Kft. az üzemeltetés előtt az előírásoknak megfelelően és a környezetvédelmi engedélyükhöz (KE/041/00065-17/2022) illeszkedően elvégezte a terület előkészítésének időszerű műveletét, a növényzet kezelésében - a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete mellett - társaságunk is közreműködött.

2024. tavaszán kezdődött meg a bányaterületen az üzem- és balesetvédelmi kerítés kialakítása mellett a közlekedő utak kialakítása, majd ezt követően 2024. nyarán az engedélyeknek megfelelő feltöltés folyamata.

A feltöltésre használt anyagok kapcsán azonnali tájékoztatást kértünk a Vértesi Környezetgazdálkodási Kft.-től, aki ezzel kapcsolatban a következő információt adta:

„Szeretném tájékoztatni, hogy 2024-ben eddig 5.322,84 tonna mennyiségű RCF (rekultivációs célú fedőanyag) terméket helyeztünk ki a Cica-homok bánya területére, valamint, hogy Vértesi Környezetgazdálkodási Kft. a hatályos engedélyben meghatározott előírásoknak megfelelően vizsgálja a beérkező anyagok minőségi tulajdonságait, majd a hasznosítási műveletek végén keletkező terméket ismételten akkreditált labor vizsgálja. Szeretném megnyugtatni, hogy a laboreredmény alapján csak és kizárólag hatósági jóváhagyást követően kerülhet felhasználásra az RCF termék, tehát közös szakmai projektünk megvalósítása során teljes mértékben kizárt, hogy az érvényes engedélyekben rögzített – következésképpen a jogszabályoknak megfelelő – határértékeket bármilyen részben meghaladó terméket helyezzünk ki.”

A terület tulajdonosaként és a természeti értékek megóvása iránt elkötelezett erdőkezelőként úgy ítéljük meg, hogy a Cica-homok bánya rekultivációja az előírásoknak megfelelően zajlik.” áll a Vérteserdő Zrt közleményében, melyet a pusztavámi önkormányzat közzé is tett a saját közösségi oldalán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában